Je eigen wijsheid delen

Het barst op het moment van waarheden. Ze prijken overal, op Facebook, op kalenders, op kantoren etc. etc. En het zijn allemaal mooie en opbeurende teksten die stuk voor stuk een beetje ondersteuning kunnen bieden. Hoe mooi de boodschappen ook zijn, ze zijn niet van jezelf. Ook al heb je er waarschijnlijk op sommige momenten veel aan het blijft nog altijd het verhaal van een ander persoon.

Zelf heb ik een Happinez kalender op mijn WC hangen en daar pluk ik elke dag een blaadje vanaf. Ik heb de kalender gekregen en er staan soms heel mooie en inspirerende teksten en spreuken op. Alleen merk ik dat het vaak ook dingen zijn die ik zelf allang weet. Na jarenlang spreuken van anderen te kopiëren en plakken, te gebruiken heb ik geleerd om mijn eigen wijsheid te laten stromen. Vanuit een diepere kern in mezelf. En dat komt heel anders binnen bij mensen dan zomaar een spreuk in het luchtledige te gooien.

Wat is er in jou aanwezig?

Is er dan iets mis met het delen van deze spreuken? Nee natuurlijk niet, blijf vooral delen. Als het goed voelt voor jezelf en je je eigen woorden hier nog niet aan kunt geven dan kan het handig zijn om het zo te verwoorden. Maar daarmee geef je eigenlijk niet echt stem aan dat wat in jezelf leeft. Het is een soort cadeauverpakking die er mooi uitziet, maar de inhoud blijft achterwege. Ik snap als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om eigen bewoording te vinden als je even niet weet wat je wil zeggen. Omdat je nog uit verbinding bent met je eigen kern. En soms ook niet. Dan stroomt het wel.

Hoe mooi is het om je eigen wijsheid te kunnen delen. Niet enkel de mooie teksten te delen maar er ook bij te zetten wat jouw waarheid daarbij is. Wat de tekst voor jou betekent en wat je er nu eigenlijk mee wil zeggen. Veelal kun je aan de teksten ook wel zien waar iemand zich in zijn of haar proces bevindt op dat moment. Het weerspiegelt een momentopname van de staat van zijn waar je je op dat moment in bevindt. En dat wil je soms even kwijt, zonder er woorden aan toe te voegen. Soms gaat het gewoon ook even niet. Dan wil je enkel delen.

Het is niet altijd makkelijk

Het delen van jouw wijsheid is nodig. Je hebt iets bij te dragen. Hoe moeilijk het soms ook lijkt het heeft echt waarde wat je te vertellen hebt. Dus het posten van een mooie spreuk is prachtig, maar zonder jouw waarheid is het enkel dat. Een mooie spreuk, van iemand uit het verleden of heden, die zijn waarheid wel heeft gedeeld met de wereld. Gaan staan voor jezelf is lastig en dan is het heerlijk om je te kunnen verschuilen achter mooie spreuken. Ik heb het zelf ook gedaan dus ik weet wat het is. En natuurlijk stuur je ook een bepaalde energie mee met de boodschap die je deelt. Dus dat deel je in ieder geval wel.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk. Ik laat me leiden door inspiratie en momenten waarop ik me geroepen voel om mijn waarheid en wijsheid te delen. In die zin weet ik nooit wanneer ik iets ga schrijven maar wat ik wel weet is dat ik zelf veel te lang onder de radar ben gebleven en me veel te lang heb verscholen achter spreuken van anderen. En niet voor niets, ik had nogal wat lessen te leren om de spreuken ook echt te gaan begrijpen. Levens veranderende ervaringen hebben dat effect, dat je ook echt gaat begrijpen wat de teksten inhouden. Wat die mensen die de uitspraken hebben gedaan echt bedoelen. Wat de diepere boodschap is.

Je hoeft niet te twijfelen

En misschien denk je nu wel: ”Ja hallo, wat heb ik de wereld nu te bieden?” Nou, nogal wat. Je hebt heel wat te bieden als individu. Je eigen stem, je eigen kwaliteiten, je eigen talenten, je eigen zijn, je eigen kracht, je eigen…ga maar door. Jij bent uniek als persoon, met unieke waarden en verhalen. Er is altijd iets te vertellen, of er is altijd iets dat verteld wil worden. Zolang je het maar een stem durft te geven. En dat hoeft niet alleen door te schrijven natuurlijk. Er zijn manieren te over om je eigen wijsheid en waarheid te delen. Je eigen licht te laten schijnen in deze wereld. Kijk maar eens naar wat je zelf altijd het fijnst hebt gevonden om te doen. Wat van nature in je aanwezig is en naar buiten wil. Er is altijd iets. Van schilderen tot tuinieren tot schrijven tot …. Vul het zelf maar in. Er is altijd iets wat je van nature erg graag doet. Wat je goed afgaat. Dat is ook je eigen wijsheid en waarheid delen.

Maak jezelf niet kleiner dan je in werkelijkheid bent en laat je licht maar schijnen. Hoe moeilijk dat ook lijkt of kan zijn. Ik weet er alles van. Maar ik beloof je dit, je licht laten schijnen, je eigen waarheid en wijsheid leven brengt je zoveel meer dan in je veilige zone te blijven zitten. Natuurlijk is dat comfortabel en zelfs ontspannen misschien, maar je komt er ook geen stap mee vooruit. Niet als je voelt dat je meer wilt doen in deze wereld in ieder geval. Voor sommigen is het ook wel goed zo. Helemaal oké. Voor hen die wel een dieper verlangen hebben om meer van zichzelf te laten zien, DOEN! Wacht niet langer, doe het NU! NU is het enige dat er altijd is. Het is altijd NU. DOEN is de enige manier weet ik uit eigen ervaring.

Kleine stapjes vooruit

En dat hoeft niet te betekenen direct in het diepe duiken en vol gas. Nee hoor, je kunt kijken naar het eerste kleine stapje dat je kunt nemen. En probeer het maar gewoon. Twijfel is er altijd, dat is je EGO die je probeert tegen te houden. Die houdt niet van verandering. Lekker bij het oude blijven. Heerlijk. Als je vooruit wil is het echter belangrijk om je EGO even ondergeschikt te maken en te luisteren naar die innerlijke stem van wijsheid. Die kern in jou die weet wat goed voor je is. Die weet welke stap je het beste kunt zetten. Desnoods ga je er even rustig voor zitten en maak je contact met jezelf. Door meditatie of enkel door aanwezig te zijn in het moment en te luisteren naar wat je doorkrijgt.

Dus deel je een spreuk, kijk dan eens of je er iets van je eigen wijsheid en waarheid aan toe kunt voegen. Waarom deel je de spreuk? Wat wil je er eigenlijk mee zeggen? Wat is jouw verhaal achter de waarheid van die spreuk die je deelt? Het is maar een voorbeeld maar ik geef hem je even mee. Je waarheid en wijsheid delen kan eng zijn, maar is zo belangrijk. Uit respect voor jezelf. Anders houdt je jezelf alleen maar in en terug. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je bent niet geboren om jezelf klein te houden. Je bent geboren voor grootse dingen. Dus laat die grootsheid maar stralen. Vanuit die kern in jezelf. Vanuit die kern van liefde. Je mag er zijn.

Ik wens je een mooie dag 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *