Loslaten

Ik kom het woord zo vaak tegen op dit moment. Mensen die zeggen dat je iets gewoon moet LOSLATEN. Maar men verteld er helaas nooit bij hoe je dat dan precies doet. En daar sta je dan met je goede gedrag. Je moet loslaten maar je weet niet hoe.

Voor mij kwam er laatst een inzicht opborrelen en die wil ik graag delen. Het woord loslaten kun je namelijk opsplitsen in twee delen. Zie je, als je het woord opsplitst dan krijg je LOS komen van en LATEN gaan. Met andere woorden, om los te komen van een situatie of een persoon of een voorwerp of wat dan ook, zul je jezelf eerst LOS moeten maken. Vrij moeten maken van dat waaraan je je zo hecht. En pas dan kun je dat deel LATEN gaan. Oftewel, om iets te laten gaan zul je eerst los moeten komen van dat waaraan je je vastklampt.

Je klampt je nog vast

Maar hoe kom je dan los van iets of iemand? Vraag jezelf eens af “Waarom houd ik zo vast aan …. ? Wat is de reden dat ik niet los kan of wil laten? Wat is de reden dat ik het gevoel heb niet los te kunnen komen van … ?” Ergens houd je nog vast omdat je je afhankelijk voelt van dat waar je aan vast houdt. Je denkt het nog nodig te hebben.

Vaak zijn wij mensen bang om in een leegte terecht te komen. Zeker als het gaat om het loslaten van een persoon die ons dierbaar is of waar we een intieme relatie mee hebben gehad. Dat is het meest moeilijke om los te laten. Omdat we zoveel mooie en goede herinneringen hebben aan onze tijd met deze persoon. En dat maakt het er niet makkelijker op weet ik uit eigen ervaring.

In de leegte liggen je antwoorden

Wees eerlijk naar jezelf. Waar ben je bang voor? Wat denk je tegen te komen in die leegte die ontstaat als die persoon niet meer in je leven is of kan zijn? Waarom ben je bang die leegte in te gaan? Daar liggen namelijk wel je antwoorden.

Door de leegte in te gaan en te ontdekken wat daar aanwezig is kun je weer een stukje van jezelf helen. Die leegte is namelijk niets anders dan een deel in jou dat je hebt willen vullen met hetgeen dat iets of iemand aan jou gaf. Een gevoel van liefde misschien. Of een gevoel van gezien worden. Of een gevoel van intimiteit of (eigen)waarde. Het kan van alles zijn. Het is dat deel dat jouw aandacht vraagt om gezien te worden. Hoe eerlijk is het om dat van iets of iemand te verwachten? Dat is nogal een verantwoordelijkheid.

Door te zien wat er in die leegte verscholen ligt, wat daar mist waardoor jij je niet HEEL voelt als persoon, daardoor kun je weer bij jezelf komen. Voor jezelf toegeven dat wat je ook buiten jezelf hebt gezocht om de leegte mee te vullen, dat je die leegte ook heel goed zelf op kunt vullen. Met EIGEN liefde of EIGEN waarde.

Wees gelukkig met jezelf

En nee, dat proces is niet altijd fijn of leuk of aangenaam. Maar het is wel hoe je dichter bij jezelf kunt komen. En het is ook hoe heling, of beter gezegd, heel-wording plaats kan vinden. Ga maar eens na. Hoeveel rijker ben je als je niet meer afhankelijk bent van een ander of een voorwerp om jouw EIGEN geluk te ervaren. Nou?

Graag wil ik je dit vragen. Ga eens voor jezelf na of jij jouw geluk misschien ook buiten jezelf zoekt. Ga eens na of je een leegte aan het vullen bent met dingen of personen die buiten je staan. En waarschijnlijk is dat zo want bijna iedereen doet dat. Mezelf inbegrepen 😉 En het is niet erg en zelfs heel menselijk. Gelukkig ook maar want anders kun je als mens ook niet groeien, toch?

En kijk dan eens eerlijk naar jezelf. Durf jij toe te geven dat je dat deel, die leegte misschien hebt opgevuld met iets wat je buiten jezelf zocht? Mooi, dan kun je nu starten met jezelf weer te omarmen. Het vullen van die leegte(s) met EIGEN waarde en liefde of wat er dan ook maar nodig is voor jou.

Ik wens je een mooie dag 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *