Wat als het wel lukt

Het is zo makkelijk om te kijken naar wat er niet goed gaat. Daar is niets mis mee natuurlijk maar het werkt ook niet echt constructief opbouwend. Als je alleen maar kijkt naar wat er niet goed gaat, mis je wat er wel goed gaat.

Nieuwe stappen zijn altijd spannend en brengen dus ook de nodige (gezonde) spanning met zich mee. Je weet nog niet wat er gaat gebeuren. Er is een idee en om van idee naar uitvoering te komen is een weg te gaan. Die ook nog eens niet te overzien valt. En vaak ook helemaal anders loopt dan we zelf kunnen bedenken.

Onze interne saboteur

Het kan zo zijn dat er tijdens de reis, of voorafgaand aan het proces van vernieuwing twijfel ontstaat. Ons EGO is erg goed in verwarring zaaien en zal dat ook zeker niet nalaten. En met ego bedoel ik het stemmetje in ons hoofd dat van alles vind. Ons ego houdt niet van verandering. Alles mag lekker blijven zoals het is, dat is veilig. Althans, dat is de illusie waar je dan in hangt. Niets is echter minder waar. Veiligheid is iets wat prettig is maar het zorgt ook regelmatig voor stilstand.

En als we dan vanuit onze veiligheid kijken naar vernieuwing, dan komt er waarschijnlijk geen beweging meer. “Het is een leuk idee, maar het lukt vast niet!”, zou zomaar een gedachte kunnen zijn van ons ego. Ons ego saboteert namelijk graag de boel. Remt ons graag af. En dat is niet goed of fout, dat is enkel wat er is. Als je teveel luistert naar dat stemmetje dan is de kans groot dat je bij de pakken neer gaat zitten want, het lukt waarschijnlijk toch niet. Tsja, en dan is er geen ruimte meer voor vernieuwing. Laat staan verandering.

Verschuiven van je aandacht

Maar, wat als het wel lukt? Stel je eens voor dat je idee wel tot uiting komt. Stel dat het wel lukt waarmee je al een tijdje loopt. Stel dat het goed gaat wat dan!? Hoe voel je je als het wel lukt? Wat doe je dan en waarmee vul je jouw dag? Wat zijn je activiteiten? Welke mensen ontmoet je? Hoe voel je je terwijl je het wel hebt uitgevoerd? Ik wil het niet invullen maar ik denk dat ik met enige zekerheid kan zeggen dat je je veel beter voelt dan wanneer je alles weer in de ijskast zet.

Dat is nogal een andere manier van kijken naar het idee van wat je hebt. En wezenlijk eigenlijk niet eens zo heel anders. Het is enkel je focus verleggen naar wat wel goed gaat – kan gaan – in plaats van wat niet goed gaat of kan gaan. Het glas halfvol zien in plaats van halfleeg, om maar in een uitgekauwd cliché te blijven hangen. En er is niet eens zoveel voor nodig. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is er BEWUST voor te kiezen om je focus te verleggen. Je aandacht te vestigen op de gedachte “Wat als dit lukt!?”. Enkel het lezen van dit zinnetje doet al wat, toch!? Wat als het wel lukt! Nou dan voel ik me….(vul maar in).

Bewust kiezen

Vaak focussen we op het negatieve aspect van de dingen waar we mee bezig zijn. Niet allemaal natuurlijk, ik wil ook weer niet generaliseren. Al heb ik dat net wel een beetje gedaan haha 😀 Natuurlijk is het ook belangrijk om goed na te denken over wat je wil gaan doen. En daar horen ook aspecten bij die mogelijk minder goed uit kunnen pakken. Goed afwegen van tevoren is wellicht ook wel belangrijk. Maar laat het geen valkuil worden. Als je daar weer te lang bij stil blijft staan dan volgt er uiteindelijk waarschijnlijk weer stilstand.

De gedachte, “Stel dat het mis gaat!”, komt voort uit ANGST. De gedachte, “Wat als het wel lukt!”, komt voor uit LIEFDE. Het is enkel de keuze waar je je focus op legt. Net als het verhaal met de witte en de zwarte wolf. De zwarte wolf staat voor het kwade. De witte wolf uiteraard voor het goede. Geef ze beiden aandacht opdat ze ook gezien zijn. Dus ja, houdt er rekening mee dat het ook weleens niet zou kunnen lukken en ga er tegelijkertijd vanuit dat het wel lukt. En als het niet lukt dan is er weer een les geleerd. Dan weet je wat je de volgende keer anders kunt doen. Hoe dan ook win je er altijd iets mee.

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Dit is een uitspraak in Aristoteles zo’n 1700 jaar terug. Geef je meer aandacht aan de mindere/negatieve kant van wat je wil gaan doen, dan is het waarschijnlijk dat dat ook de uitkomst is. Geef je meer aandacht aan de positieve kanten van je idee, dan is het waarschijnlijk dat dat ook de uitkomst is. Garanties zijn er nooit. Niet proberen is altijd een gemiste kans om te groeien. En uiteindelijk heb je altijd iets geleerd. Dus schiet je er zeker iets mee op.

Ik wens je een mooie dag 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *