Een nieuwe koers varen

Velen van ons blijven in een veilige haven hangen. Juist om die reden, het is veilig. Bang om iets anders aan te gaan. Omdat het onbekend terrein is. Het is niet te overzien. De uitkomst is onzeker en je weet eigenlijk niet waar het schip naar toe vaart. Maar wat nou als het schip daarheen vaart wat zoveel mooier is dan waar je je nu bevindt.

Een nieuwe stap zetten is soms erg moeilijk. Althans, we maken het onszelf moeilijk. Door beren op de weg te zetten. Ons EGO is daar erg goed in, beren op de weg creëren die er niet zijn. Vooral als het gaat om onze basisveiligheid. Maar als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. En als het voor jou zo voelt dat je vooruit wil dan is dat geen handig uitgangspunt. Sterker nog, het gaat stagneren en je zult merken dat het op een bepaald moment niet meer voor je werkt. Als een les is geleerd of een pad is gelopen dan is het klaar. Klaar om afgesloten te worden. Achter je gelaten te worden.

Welke keuze maak jij voor jezelf

Het is heel fijn om te blijven hangen in het oude bekende. Je weet wat je hebt en wat je krijgt. Maar is dat wel wat je echt wil? Als je echt diep in je binnenste kijkt, is dat wat je voor jezelf ziet de rest van je leven? Of knaagt er iets anders binnenin jou. Iets dat gehoord wil worden. Eruit wil omdat het nu de tijd is om naar buiten te komen. En je weet dat het zo is als het gevoel zo sterk is dat je er niet meer omheen kan. Je kunt het niet meer wegdrukken. Omdat het zich niet meer weg laat drukken. En ja, dan sta je op dat kruispunt. Wat ga je doen? Blijven hangen in het knagende gevoel of stappen zetten richting het onbekende.

Hoe moeilijk ook. Als je voelt dat je iets anders hebt te brengen en doen dan is het waarschijnlijk tijd om het ook echt te gaan doen. Niet meer uitstellen. En natuurlijk kun je eerst onderzoeken welke stappen je kunt nemen. Die ruimte is er gewoon. Als je niets doet dan wordt het knagende gevoel alleen maar erger, weet ik ook uit eigen ervaring. Stappen zetten richting een mogelijke nieuwe toekomst betekent niet het schip direct in de brand steken. Het betekent rustig de opties afwegen en onderzoeken wat er zich op het andere pad bevindt. Overgeven aan wat zich aandient.

Durf stappen te zetten

Door stappen te zetten richting een nieuwe toekomst zet je ook de energie die daarbij hoort in beweging. En dat kan het zo maar zijn dat je ineens nieuwe mensen ontmoet die daarbij horen. Waar je weer van kan leren. Die het pad iets voor je verlichten zodat je meer kan zien. Gelijkgestemden die misschien al met het bijltje gehakt hebben. Waar je iets van kan leren. En dan is het gevoel van angst misschien al iets minder geworden. Omdat je mensen hebt gevonden die hetzelfde pad wandelen of al gewandeld hebben. Waardoor het minder eng wordt.

En heb je eenmaal helder voor jezelf dat dit het pad is dat je wil wandelen, ga er dan helemaal voor. Geef jezelf over aan de stroom van overvloed zodat die ook in je leven kan komen. Zodat je nog meer mensen kan ontmoeten. Nog meer momenten kunt beleven van groei. Nog meer helderheid kunt creëren in de nieuwe toekomst. Het pad nog meer verlichten zodat het steeds duidelijker wordt waar je heen gaat.

Het hoeft niet in een keer goed

Het onbekende is beangstigend en kan soms een gevoel oproepen van paniek en onrust. Het hoort er allemaal bij. Mensen die succesvol zijn in het leven met wat ze doen stonden er ook niet in één keer. Zij hebben ook door vallen en opstaan hun pad bewandeld. Wellicht dat ze nu succesvol zijn maar ik weet zeker dat ze een hele weg hebben bewandeld met vallen en opstaan. Zij zijn er ook helemaal voor gegaan en hebben ook gekozen om af en toe te vallen, niet te falen. Opstaan is het enige dat je kunt doen. En als je bent gevallen is er ook niets mis mee om even om je heen te kijken. Wellicht helpt het je voor het opstaan bij het bepalen van nieuwe richting. En dan kun je weer lopen en ontdekken of dat de juiste richting is. Zo niet, dan kun je weer een andere koers varen.

Wat ik aan wil geven is dat het omarmen van het onbekende het mooiste cadeau is dat je jezelf kunt geven. Omdat het spannend is. Omdat het tot nieuwsgierigheid aanzet. Omdat je als een ontdekkingsreiziger door het leven kunt gaan, om te ontdekken wat de nieuwe richting je te brengen heeft. Onbekend is niet eng maar vernieuwend. En ja, soms brengt het je ergens waar je niet wil zijn.

Het enige dat je dan hoeft te doen is je koers opnieuw uit te zetten. Richting een ander avontuur. Want dat is het, een avontuur. Een ontdekkingsreis naar het onbekende. Iedere keer weer. Wat heb je eraan als je al weet waar je heen gaat. Of dat je het al kent. Dat maakt het allemaal maar wat gewoontjes en saai. Zo is het leven niet bedoeld. Het leven is bedoeld om steeds weer opnieuw te ontdekken wat er te ontdekken valt. Wees nieuwsgierig, niet angstig. Wees leergierig en blijf niet hangen als je voelt dat je een andere richting moet gaan. Ga ervoor. Doe je ding. Ontdek, speel, ruik, voel en geniet.

Ik wens je een inspirerende dag 😀

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *