Wat zou liefde doen

Misschien heb je deze zin weleens gehoord, misschien ook niet. Wat betekend deze zin eigenlijk en hoe kun je hem praktisch toepassen in de huidige maatschappij en in je leven.

Allemaal hebben we weleens momenten die we als minder prettig ervaren. Het kan zijn dat er iemand in je buurt een rotopmerking over je maakt. Of dat je angstig bent over het nieuws en alles wat er momenteel gaande is in de wereld. Of dat je simpelweg zelf gedachten hebt en dingen wilt uitspreken naar een ander die op zijn zachts gezegd niet erg prettig zijn voor de ander om te horen. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij je de zin “Wat zou liefde doen?” kunt inzetten. In plaats van mee te gaan op de eerste impuls.

Een simpel voorbeeld

Stel dat je met je auto naar het werk aan het rijden bent. Je rijdt op de snelweg en zit lekker in je vel. De radio staat aan en je zingt zelfs mee. Je hebt het gevoel dat je de wereld aan kan en dat alles stroomt op dat moment. En dan, uit het niets, wordt je afgesneden door een auto die langs je heen raast en vlak voor je neus nog even een afslag pakt. De bestuurder heeft blijkbaar haast maar jij schrikt. En zo erg dat het je moment direct beïnvloedt. Je gevoel van lekker in je vel zitten verandert in een gevoel van onrust. “Wat denkt die bestuurder wel. Is hij niet helemaal lekker ofzo!”, zou zo maar een gedachte kunnen zijn die bij je opkomt. De oase van rust is verstoord en je rijdt zelf met een vervelend gevoel verder.

Natuurlijk is de eerste reactie erg logisch want je bent geschrokken dus moet er even iets uit ter ontlading. Maar na die ontlading zou je jezelf de vraag kunnen stellen “Wat zou liefde doen?”. Hiermee doorbreek je de cyclus van vernietigende gedachtenpatronen waar je je op dat moment in bevindt. En tegelijkertijd zet je jezelf aan tot nadenken. Wat zou liefde eigenlijk doen? Wie weet heeft deze persoon een spoedgeval en moet hij snel naar het ziekenhuis? Misschien heeft deze persoon haast om een andere reden en heeft hij of zij in een onbewaakt moment even te snel gehandeld met het afsnijden van jouw auto en gemoedsstand als gevolg.

Waar heb je invloed op

“Wat zou liefde doen?”, gaat om het met andere ogen kijken naar de situatie waar je jezelf op dat moment in bevindt. Een andere pet opzetten in plaats van mee de drijven op de eerste impuls. En dat doe je niet alleen vanwege de situatie maar ook uit liefde voor jezelf. Waarom? Omdat je hiermee de situatie even op pauze zet en jezelf een moment gunt om terug te keren naar een plaats van neutraliteit. Een plaats van rust. En dan kun je wellicht vanuit die nieuw hervonden gemoedsstand anders naar de situatie kijken. Met ogen van zachtheid, ogen van compassie. En dat doe je niet alleen richting de situatie en de andere betrokkene(n), maar ook naar jezelf.

Wees maar zacht voor jezelf. Tel desnoods even tot tien als dat helpt. Zet de auto aan de kant als dat nodig is. Herijk jezelf in het moment en kom weer terug richting die gemoedsstand waar je je in bevond. En als dat niet lukt, adem dan eens een aantal keer lang en diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Helpt dat niet dan kun je ook met een zucht uitademen, dat haalt de stress uit je lijf. Je zult merken dat de lading er vanaf gaat. Misschien nog niet helemaal zoals je het zelf zou willen maar het feit dat je moeite en tijd investeert in jezelf is al mooi. Is de lading er nog niet helemaal af, doe de ademhalingsoefening dan nog eens. En herhaal deze zolang het nodig is. Bij voorkeur doe je de oefening in het geval van het voorbeeld terwijl je de auto ergens stil hebt gezet natuurlijk.

Het antwoord is er wel

En als je dan weer in je rust zit, jezelf hebt herijkt en hervonden stel je dan eens de vraag: “Wat zou liefde doen?”. Er komt altijd een antwoordt. En je kunt altijd kiezen wat je met het antwoordt wil doen of niet wil doen. Het maakt verder niet zo heel veel uit of je er wel of niet iets mee doet. Het gaat er om dat je jezelf het moment gunt om anders te kijken naar de situatie, jezelf en eventueel andere betrokkenen. Wat zou liefde doen in het geval van het voorbeeld!? Wellicht is het antwoordt op dat moment wel, “Laat het maar gaan. Deze persoon is zich niet helemaal bewust van zijn of haar actie. Vergeef het hem of haar maar. Je kunt het toch niet meer veranderen.”

Het enige dat je kunt doen is de volle verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel in het proces. Je bewust te worden van het feit dat je zelf ook een aandeel hebt in het geheel. Waarom verscheen die persoon op dat moment in jouw leven en op jouw weghelft? Hij of zij bood je een les aan om met compassie naar jezelf, die ander en de situatie te leren kijken. Om te groeien als persoon.

Zachtheid is de sleutel

Wat zou liefde doen? Liefde is bewegen vanuit zachtheid. Zachtheid naar jezelf en alle andere betrokkenen in de situatie waar je jezelf in bevindt. Je kunt vast blijven hangen in een emotie en jezelf volledig overstuur laten raken. Krachtiger is het om de emotie te laten zijn en te laten gaan. Niet te blijven hangen in het moment. Het moment is al geweest. Je zit alweer in een nieuw moment en de ander ook. Tel even rustig tot tien en/of adem een aantal keer diep in en uit.

En mocht je elkaar ontmoeten in het nieuwe moment, wellicht wil je dan nog iets kwijt richting de ander. Doe het vanuit zachtheid. Wat niet betekent dat je niet duidelijk kunt zijn natuurlijk. Het is heel krachtig om aan te geven wat het met je gedaan heeft, als die mogelijkheid er is uiteraard. Zolang het maar niet kwetsend is richting de ander.

Wellicht denk je nu, “Ja dag, je hebt mooi praten! Die persoon heeft net …. gedaan en nu voel ik me …” Ik zeg dan, je hebt altijd de keuze om je mee te laten slepen door je emotie, of even afstand te nemen daarvan en een moment te nemen voor jezelf. Zodat je eerst weer terug kunt komen bij je Zelf. Bij die plek in jezelf waar je rust ervaart. Niet meegesleept door de emotie maar herijkt en terug in balans. En dan kun je alsnog naar de ander toetreden als het nodig en mogelijk is en je nog iets kwijt wil.

Ik wens je een mooie dag

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *