Kundalini yoga

Over Kundalini Yoga

Het woord Kundalini betekend “Bewustzijn”. In alle eenvoud kun je dus stellen dat Kundalini yoga dus de yoga van het bewustzijn is. Uiteraard is het meer dan dat. Kundalini yoga is een holistische technologie, een wetenschap voor het helen van lichaam, mind en geest.

De kracht van Kundalini yoga ligt vooral in de beoefenen ervan, net als bij iedere vorm van yoga natuurlijk. Het werkt op zowel je zenuwstelsel als je klierensysteem waardoor je het effect van de oefeningen direct ervaart.  Kundalini yoga geeft mensen het mentale vermogen, het fysieke uithoudingsvermogen en de emotionele balans om efficiënter om te gaan met situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Het leert mensen om steviger in het leven te staan.

Er wordt gezegd dat Kundalini yoga een heel krachtige vorm van yoga is en sneller effect heeft dan andere vormen van yoga. Of dat zo is laat ik even in het midden omdat ik denk dat het afhankelijk is van hoe iemand dat zelf ervaart. Kundalini yoga sluit volledig aan op onze huidige samenleving waarin alles steeds sneller gaat, mensen zich steeds sneller aan moeten kunnen passen en vaak met stress om moeten leren gaan.

Voor wie is het bedoeld?

Kundalini yoga is voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot deze vorm van yoga. Tijdens het volgen van de lessen merk je zelf wel of het een yoga is die bij je past of niet.

Traditioneel gezien was yoga iets wat je beoefende terwijl je meer teruggetrokken leefde van de wereld, zoals bijvoorbeeld monniken doen. Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van de Householder genoemd. Met andere woorden, het is een yoga voor de mens die midden in het dagelijks leven staat en in die zin dus uiterst geschikt voor mensen met een druk en actief leven. Die moeten er dan wel tijd voor maken natuurlijk 😉

Dat betekent niet dat je geen Kundalini yoga kunt beoefenen als je geen druk en actief leven hebt natuurlijk. Zoals ik al aangaf, het is vooral een kwestie van proberen en voelen. Bewust zijn en ervaren wat deze vorm van yoga met je doet.

Wat betekent Kundalini yoga voor mij?

Wat Kundalini yoga voor mezelf uniek maakt is de vorm en combinatie van kriya (serie oefeningen), mantra (geluid), meditatie (bewustzijn) en het gebruik van muziek tijdens de lessen. Kundalini yoga is voor mij in die zin dus een complete en krachtige vorm van yoga.

Betekent dat dan dat andere vormen van yoga minder krachtig zijn? Absoluut niet. Sterker nog, ik denk dat iedere vorm van yoga zijn eigen kracht heeft.  Of het nu Kundalini yoga, Yin-yoga, Hatha yoga of welke vorm dan ook is, er is altijd een yoga waar je je goed bij voelt en waar je kracht uit haalt. Persoonlijk vind ik Yin yoga ook een erg fijne vorm van yoga.

Waar kun je Kundalini yoga ervaren?

Overal zou ik zeggen. Het is gewoon zoeken in de buurt waar je woont uiteraard. Kundalini yoga wordt steeds populairder en je kan bij steeds meer yogascholen lessen volgen. Via de website van Kundalini Yoga Nederland kun je ook zoeken naar een leraar in de buurt.