De basis

Er zijn een aantal basistechnieken die in veel van de Kundalini yogalessen gebruikt worden. Hieronder heb ik er een aantal kort omschreven.

De ADI mantra

Deze mantra wordt altijd gezongen voordat de les begint. Het woord ADI betekent “eerste” of “primair”.

De ADI mantra en betekenis staan hieronder:

Ong Namo Guru Dev Namo
Ik buig voor de creatieve wijsheid, ik buig voor de leraar in mezelf.

Deze mantra wordt gezongen om jezelf af te stemming op de goddelijke stroming en de innerlijke wijsheid die er in jezelf aanwezig is.

Sat Nam mantra

Iedere les wordt ook afgesloten door het zingen van de mantra Sat Nam. Sat betekent waarheid en Nam betekent identiteit. In zijn volledigheid betekent de mantra dus Waarheid is mijn Identiteit. Deze mantra wordt in de lange variant gezongen om de les mee te eindigen.

De vuurademhaling

Onze ademhaling is belangrijk voor ons en zelfs belangrijk om te blijven leven. De vuurademhaling is een van de ademhalingstechnieken die gebruikt wordt tijdens Kundalini yogalessen. Het is een snelle ademhaling door de neus die gedaan wordt met de mond dicht. De vuurademhaling werkt ondersteunend aan vele houdingen. Het versterkt daarmee als het ware het effect van de oefening.

In het begin kan het best moeilijk zijn om de vuurademhaling onder de knie te krijgen. Eenmaal een beetje op weg en gewend merk je waarschijnlijk al snel dat het steeds sneller en soepeler gaat.

Enkele voordelen van de vuurademhaling zijn dat het een ontgiftende werking heeft, de longcapaciteit vergroot, de vitale kracht vergroot, het zenuwstelsel versterkt om stress tegen te gaan en het navel chakra versterkt. Daarnaast is het een techniek die bijdraagt aan een energiekere manier van leven.

Asana’s (Houdingen) en Kriya

Een Asana is in het kort gezegd een houding. Er zijn veel houdingen binnen de yoga en zo ook natuurlijk in de Kundalini yoga. Een Kriya is een set van specifieke houdingen om een specifiek effect te creeren. Het woord Kriya betekent actie. Als we het hebben over een Kriya dan praten we over een volgorde aan houdingen, ademhalingen en geluid (Mantra) die tijdens de kriya geintegreerd worden.

Mantra’s (Geluid)

Mantra’s – volgens Yogi Bhajan – zijn formules die verandering aanbrengen in de patronen van onze mind en de chemie van onze brein. De kracht van een mantra ligt in de geluidsvibratie. In de Kundalini yoga zijn Mantra’s een groot onderdeel van de les. Niet alleen wordt er tijdens de les mantra’s ten gehore gebracht. Ook wordt er tijdens de kriya vaak mantra’s gezongen. De mantra’s die in de Kundalini yoga gebruikt worden zijn er om het bewustzijn te verhogen.

Mudra’s (Zegels)

Een mudra is een specifieke handpositie die ook een specifiek effect heeft. Je verzegelt er als het ware de energiestroom mee. Het begeleid en verzegelt de energiestroom naar je hersenen. Er zijn heel veel mudra’s in de yoga. Een van de bekendste is wellicht de Gyan Mudra, de zegel van kennis, waarbij je de duim en wijsvinger tegen elkaar aan houdt. Deze mudra stimuleert kennis en wijsheid.

De Bandha’s (Sloten)

In de Kundalini yoga maken we tijdens de lessen en oefeningen ook gebruik van zogenoemde bandha’s of sloten. Een bandha wordt op een specifiek deel van het lichaam toegepast om prana en apana¬†te sturen.

Er zijn vier bandha’s. De Jalandhar bandh (nekslot), de uddiyana bandh (middenrif slot), de mulbandh (basis of wortelslot) en de mahabandh (alle drie de sloten tegelijk toegepast).

Mulbandh en Jalandhar bandh zijn de sloten die veelal gebruikt worden en het meest bekend zijn. Dat betekent echter niet dat de andere sloten minder belangrijk zijn. Allen zijn even belangrijk en hebben ook een specifiek doel en effect.