Genoeg is genoeg!

Soms zijn er van die momenten in je leven waar je zegt “Genoeg is genoeg”. Omdat het zo voelt. Het kan niet langer zo en je weet dat als je het laat gaan dat het er alleen maar erger op wordt.

Hoe vervelend ook, soms moet je keuzes maken die totaal tegen je natuurlijk aard van zijn in gaan. Of tegen je gevoel. Omdat het echt niet meer anders kan. Van nature zou je het anders aanpakken omdat jij bent zoals je bent. Meegaand, inlevend, liefdevol. Maar dat gaat niet altijd werken in iedere situatie. Soms moet je ook voor jezelf gaan staan. Omdat je niet anders kunt.

Eerlijk zijn naar jezelf

Zelf zat ik ook in zo’n situatie en ik moet zeggen dat ik het bij tijd en wijlen echt moeilijk vond. Maar toch ging ik door. Waarom? Omdat ik wist dat het nodig is. Als ik het niet had gedaan dan modderde ik nog langer door in een situatie die me al langer aan het slopen was. Dan was ik er echt aan onderdoor gegaan en dat wilde ik zeker niet. Hoe moeilijk ook, genoeg is genoeg.

En dat betekende dat ik keuzes moest maken die tegen mijn gevoel in gaan. Omdat het uiteindelijk beter is voor iedereen die erbij betrokken is. Maar vooral belangrijk, omdat het beter is voor mezelf. Ik koos voor mezelf en dat is iets wat ik niet makkelijk doe.

Ik heb ooit iemand gehad die tegen me zei: “Als ik naar je kijk dan zie ik een adelaar die boven op een bergtop op zijn nest zit en alleen maar bezig is met het voeden van zijn jongen. Onder hem hangt bewolking maar hij kan er niet doorheen.” En dat was precies wat ik nodig had om te beseffen dat het een mooi metafoor was voor waar ik op dat moment stond in mijn leven. Ik had het nodig om in te zien dat ik alleen maar voor anderen aan het zorgen was maar mezelf vergat. Uiteindelijk moet de adelaar ook zelf eten.

Jezelf op de eerste plaats zetten

En ja, dat is best moeilijk. En er is kwaadheid, verdriet, pijn en allerlei andere soorten van gevoelens die eruit moeten. Maar genoeg is genoeg. Als ik deze gevoelens en emoties er niet uit laat dan kost het mijn gezondheid. En daarnaast was ik niet aan het leven maar overleven. Ondanks dat het op dat moment nog steeds wel zo voelde wist ik dat ik in de transitie zat naar iets mooiers. Iets wat meer puur en zuiverder is. Maar om alles uit te zuiveren diende ik eerst te handelen en door de modder heen te gaan. De rommel op te ruimen. Dat wat niet meer nodig was en me niet meer dient los te laten. Tsja….lastig maar te doen.

En misschien herken je hierin wel iets bij jezelf. Dat je denkt, “He, als ik eerlijk ben naar mezelf ben ik ook alleen maar voor anderen bezig. En niet voor mezelf”. Laat me je dit vertellen, uit eigen ervaring. Dat houdt je niet vol. Je zult op een punt van overgave komen. Een punt waar je zegt: “Genoeg is genoeg. Ik kan niet meer. Ik geef me over. Help me alsjeblieft. Ik weet het niet meer.” En dat is mooi. Want dat is precies het moment waarop je jezelf openzet voor hulp. Dat je weet dat je zonder hulp niet uit de situatie komt. Dat je weet dat dit pad je niet langer meer dient. Dat er iets moet veranderen. Dat je zelf moet veranderen. Voor jezelf en met jezelf.

Verandering begint bij jezelf

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je zeggen. Jij hebt mooi praten Wilbrand. Misschien wel. Maar ik vraag je dit. Is het echt zo moeilijk om te veranderen? Of zijn het de beren waarvan je denkt dat ze op de weg liggen die je tegenhouden? Is het echt zo moeilijk om te veranderen?

Laatst las ik een uitspraak en er stond “Het enige dat je hoeft te doen om te veranderen is je perspectief te wijzigen!” En dat vind ik mooi. Want zo voelt het voor mij ook. En zo werkt het ook voor mij heb ik inmiddels gemerkt. Door anders naar de situatie te kijken waar ik me in bevond kijk ik heel anders naar de situatie zelf. Niet meer vanuit een slachtofferrol. Ik weet dat ik zelf de verandering ben waar ik zo lang naar heb gezocht. Alles begint bij jezelf. Zeker verandering.

Verander je perspectief

Ik wil je graag uitnodigen. Vindt je het moeilijk om te veranderen? Of verandering aan te brengen? Probeer dan eens anders naar de situatie te kijken waar je je momenteel in bevind. Wat kun je veranderen aan je perspectief waardoor alles ineens heel anders lijkt. Waardoor je misschien weer een beetje hoop voelt. Hoop op leven in plaats van overleven.

Is dat niet mooi, dat je jezelf dat cadeau geeft? Enkel het veranderen van perspectief? Zodat je weer een uitweg ziet in alles wat je zelf hebt gecreëerd? Want dat is hoe het uiteindelijk werkt. Je creëert je eigen wereld. Of je je dat nu bewust bent of niet. Jij hebt de keuzes gemaakt voor jezelf in jouw leven. Niet een ander. Nu kun je weer nieuwe keuzes maken. Op basis van je nieuw verworven perspectief. En ga het doen. Blijf niet wachten. Ga niet twijfelen. Het enige dat er kan gebeuren is dat de uitkomst anders is dan verwacht. En dan kun je weer een nieuwe keuze maken. En je hebt weer wat geleerd. Zo wordt je stukje bij beetje wijzer. Eigen-wijs!

Ik wens je een mooie dag 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *