Ik heb geen tijd!

Je hoort het tegenwoordig regelmatig langskomen. De zin “Ik heb geen tijd!” Of dat zo is dat weet je natuurlijk nooit maar het valt me op dat het niet altijd te maken heeft met geen tijd hebben.

Ik praat wel eens met mensen over de positieve effecten van mediteren of yoga. En dan hoor ik uiteindelijk zoiets van: “Ja, ik wel het wel doen maar ik heb er geen tijd voor!”. Dus je hebt in de kortste vorm nog geen 3 minuten op een dag die je vrij kunt maken om met jezelf te zitten en in alle rust even te zitten? Zonder iets te moeten, hoeven of willen?

Goed, ik vraag je dan dit. Vind je jezelf het wel waard om tijd te nemen? Vindt je het jezelf wel waard om tijd in jezelf te investeren? Kun je ECHT niet een paar minuten per dag anders plannen zodat je tijd voor jezelf kunt nemen? Jezelf de tijd gunnen om even stil te staan bij jezelf en wat je bezig houdt? Even een paar minuten tijd voor jezelf nemen?

Jeetje, dan heb je wel een heel bezette dag. Dus ook niet voordat je gaat slapen? Of als je uit bed komt? Of tussen de middag? Op de WC desnoods? Echt niet!? Oké.

Misschien een beetje flauw zo maar ik ben wel echt van mening dat het echt NIET bestaat dat je ergens binnen de 24 uur van een dag geen moment kunt vinden om even tijd voor jezelf te maken. Sterker nog, ik ben van mening door dit te doen, dat je meer rust ervaart en meer balans zult ervaren. Even afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken. Dat alleen klinkt al lekker toch? Niet dan?

Kan het misschien anders?

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die, als ze dit lezen, tot inzicht komen dat ze eigenlijk alleen maar aan het rennen zijn en te weinig stil staan bij het leven. Hun leven dan welteverstaan. En uiteindelijk dus te weinig stil staan bij zichzelf.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Je kunt niet altijd maar doorgaan. Nou ja, je kunt het proberen maar ik kan uit ervaring vertellen dat het niet werkt. Waarom niet? Omdat je af en toe ook even moet ont-spannen om zo weer op adem te komen. Zonder die ont-spanning ontstaat er dus over-spanning. Dat woord ken je waarschijnlijk wel. Overspannen zijn, of een burn-out.

Begrijp me niet verkeerd, ik zat zelf ook in die “ratrace” vroeger. Misschien ben ik er nu daarom ook wat feller op. Ik vind het zo jammer om te horen en zien dat mensen geen tijd voor zichzelf nemen. Niet die investering willen doen in een meer ont-spannen en gelukkiger leven.

En ergens tussen de regels door weet ik ook wel, en hoor ik ook wel, dat er iets in die mensen aanwezig is wat er wel aan toe wil geven. Ergens beseffen ze ook wel dat het eigenlijk niet slim is om alsmaar door te rennen. En toch vinden ze het lastig om meer rust in hun leven te bouwen. Omdat ze volledig meegenomen worden door de waan van de dag.

Nogmaals, begrijp me niet verkeerd, iedereen moet zelf weten wat hij of zij wel of niet doet. Daar wil ik me niet eens mee bemoeien. Ik hoop altijd alleen maar dat de ogen open gaan en dat er gedacht wordt van “Hé, misschien kan ik het toch eens proberen. Misschien kan ik toch een paar minuten per dag vrijmaken voor MIJzelf.”

Een mooi voorbeeld

Deze week had ik iemand op yogales die nog nooit een les had gevolgd. Deze persoon was ook nog eens erg sceptisch en had zoiets van “Eerst maar eens zien en dan geloven.”

Aan het einde van de les vroeg ik deze persoon wat hij vond van de les. Hij vond het echt een verademing en was blij dat hij het gedaan had. Hij was blij dat hij zichzelf de tijd had gegund om toch mee te gaan, ondanks zijn sceptische houding. Hij had geleerd dat yoga echt niet zo “zweverig” is als dat hij dacht. Sterker nog, hij vond het heerlijk.

Hoe mooi is dat. Ja, dat doet me goed. Dat is mooi om te zien, dat iemand zichzelf de tijd gunt om met zichzelf bezig te zijn. Dat iemand het de moeite waard vind om in zichzelf te investeren.

Maar om nou niet iedereen over één kam te scheren

Gelukkig zijn er ook al heel veel mensen die wel de tijd nemen om dagelijks te mediteren, yoga te doen, de natuur in gaan, een retraite doen, schrijven , lezen of andere manieren van ont-spanning hebben dus ik generaliseer zeker niet.

En zo simpel kan het ook zijn he, even een wandeling maken, een boek lezen, mediteren. Al is het maar een paar minuten per dag. Gun jezelf dat nu nog. Leg alles even neer en ontspan. Doe de ogen heel even dicht en adem naar je buik. Voel de adem stromen en wees gewoon even in het moment, met jezelf, voor jezelf.

Heb een mooie dag!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
One comment to “Ik heb geen tijd!”
  1. Goed bezig Wilbrand. Wanneer gaan we mediteren bij VanHarte…? Een lesje mindfullnes voor beginners zie ik wel zitten, ben jij de docent van dienst dan? Dan doe ik wel een rondje mee!

    Ik ben namelijk één van die vervelende types die nooit ergens tijd voor heeft….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *